Stimați părinți și viitori studenți în Marea Britanie,
Mesajul din parea universităților din Marea Britanie, cu care am fost deja în contact referitor la rezultatului Brexit-ului este să așteptăm deciziile pe care Guvernul Marii Britanii le va lua ca urmare a acestui rezultat. Deocamdată nu există nici o decizie oficială referitoare la impactul ieșirii Marii Britnaii din UE. Se estimează însă că tot procesul de ieșire efectivă va dura cel puțin până în anul 2018.
Cât timp Guvernul Marii Britanii nu a publicat o decizie oficială referitoare la consecințele ieșrii Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu este cazul să facem speculații cu privire la aceste posibile consecințe. Mesajul tuturor universităților este să așteptăm aceste decizii oficiale din partea Guvenrului Marii Britanii, care vor sosi pe parcusul următoarelor săptămâni.
Pănă atunci, vom merge mai departe cu toate procedurile legate de plecarea în Marea Britanie la studii ca și până acum întrucât climatul general sugerează că nu va exista nici o modificare până în anul 2018.
Uniunea universităților din Marea Britanie a declarat că va face tot posibilul ca BREXIT-ul să afecteze în mod minim studenții europeni care studiază sau se pregătesc să înceapă studiul în cadrul universităților din Marea Britanie:
http://www.universitiesuk.ac.uk/news/Pages/statement-on-eu-referendum-outcome.aspx
Studenții europeni sunt apreciați de toate universitățile din Marea Britanie pentru nivelul academic și contribuția deosebită pe care aceștia o aduc în mediul academic britanic.
De asemenea, David Cameron, actualul prim ministru al Marii Britanii a confirmat în discursul de la ora 8:00 GMT faptul că, decoamdată, nici o schimbare nu se va produce la nivelul liberei circulații a cetățenilor UE în Marea Britanie iar focus-ul Marii Britanii în acest moment este să păstreze stabilitatea economică și politică a țării, și nu implementarea unei schimbări la nivelul politicilor existente.
În articolul 50 din contractul pe care Marea Britanie îl are cu Uniunea Europeană se stipulează că plecarea acestia din Uniunea Europeană va dura minim 2 ani de zile. Plecarea Islandei din Uniunea Europeană, o țară de 65 de ori mai mică decât Marea Britanie, a durat, spre exemplu, 6 ani de zile.
Din experiențele anterioare pe care le-am avut în decursul ultimilor 10 ani în colaborarea noastră cu universitățile din Marea Britanie, odată ce un student începe studiile cu un anume statut acesta nu poate fi modificat pe durata studiilor, indiferent de modificarile care se produc pe parcurs. Spre exemplu, noile taxe de școlarizare care au intrat în vigoare pentru studenții europeni în anul 2012 în Anglia (£9000/an față de £3375/an înainte de 2012) s-au aplicat doar studenților care au început cursurile după Septembrie 2012 și nu i-au afectat pe cei care erau deja studenți în cadrul universităților, aceștia rămânand eligibili în continuare pentru taxele reduse.
Suntem cu ochii pe știrile din Marea Britanie și în contact direct cu universitățile din Marea Britanie. De îndată ce Guvernul Marii Britanii va emite informațiile oficiale referitor la un eventual impact asupra studenților europeni, le vom face disponibile pe pagina noastră de Facebook.
Universitățile au confirmat deja că studenții care vor începe studiile în Septembrie 2016 nu vor fi afectați de rezultatele acestui referendum și vor avea acces, ca și pânp acum, la îmrpumutul de studii oferit de Guvernul Marii Britanii.
Nu există încă nici o informație oficială referitoare la studenții care vor începe studiile în 2017, dar universitățile sunt optimiste că nimic nu se va schimba nici pentru acești studenți. De îndata ce mai mult informații vor fi disponibile referitor la studenții care vor începe studiile în 2017, le vom publica pe pagina noastră de Facebook.
Tot pe pagina noastră de Facebook veți putea găsi declarațiile oficiale a mai multor universități din Marea Britanie: www.facebook.com/studyabroadro
Cu încredere,
Andreea Vâtea
Președinte
Fundația Study Abroad Advising Centre